Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τσιριβάρβαρα 2014 στο Αμύνταιο -Βίντεο από τις εκδηλώσεις

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι Αμυνταιώτες  γιόρτασαν μαζικά  τα "Τσιριβάρβαρα"*,  το άναμμα δηλαδή των φωτιών της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου.
Η κεντρική φωτιά του δήμου, στο δημόσιο κτήμα, άναψε την 9η μ.μ. παρουσία της Δημοτικής Αρχής και πλήθους κόσμου.
Το χορευτικό συγκρότημα του Αμύντα χόρεψε τοπικούς χορούς και στη συνέχεια το γλέντι άναψε με τη συμμετοχή των δημοτών.
Στη φωτιά  συμμετείχαν, εκτός του δήμου Αμυνταίου και  οι:
1.       Δημοτική Κοινότητα Αμυνταίου,
2.       Ε.Σ. "Αμύντας" Αμυνταιου,
3.       Σύλλογος Γυναικών Αμυνταίου,
4.       σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου,
5.       Πόντιοι Αμυνταίου
6.       Φιλοζωικός σύλλογος αμυνταίου
7.       Αθλητικός Σύλλογος Τζούντο  "Φίλιππος" Αμυνταίου.

Οι πιο πάνω σύλλογοι πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους γλυκά, διάφορους μεζέδες και τοπικά ποτά (κρασί, τσίπουρο).

Ανάλογες φωτιές άναψαν και σε διάφορες γειτονιές της κωμόπολης.-

 *Τσιριβάρβαρα
Το μοναδικό πανελλαδικά αυτό έθιμο έχει, σύμφωνα με κάποιους μελετητές, ρωμαϊκές καταβολές. Η χριστιανική εκδοχή συνδέει το άναμμα της φωτιάς τη νύχτα της 3 προς 4 Δεκεμβρίου με την Αγία Βαρβάρα, η οποία σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Η προετοιμασία ξεκινάει μέρες πριν από τις παρέες της κάθε γειτονιάς, που μαζεύουν ξύλα ώστε η φωτιά που θα ανάψουν να είναι η ψηλότερη, ενώ τα μέλη της παρέας πηδούν πάνω από τη φωτιά. Μετά ακολουθεί με τη συνοδεία των χάλκινων της περιοχής λαϊκό γλέντι μέχρι το ξημέρωμα γύρω από τις φωτιές. Η θεσμοθετημένη οργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων έχει τα τελευταία χρόνια λάβει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς της περιοχής (Δήμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι) και με συντονισμένο τρόπο υποστηρίζουν τόσο την προβολή των εκδηλώσεων, όσο και την υποδοχή των επισκεπτών. Ενδεικτικό της νέας αυτής πνοής είναι η συγκέντρωση των μελών όλων των φορέων σε μία κεντρική φωτιά στο παλαιότερο κομμάτι της πόλης, όπου το γλέντι πλέον γίνεται κοινό.-
(Πληροφορίες από την ιστοσελίδα του δήμου Αμυνταίου).




8 σχόλια:

  1. Απ ότι φαίνεται από τα πλάνα σας, παρά την προσπάθεια άπό τον ίδιο τον Δήμο, απαξίωσης της φωτιάς που γίνεται στο μέρος που καθιέρωθηκε από τους προηγούμενους, με το άναμα και 2ης φωτιάς του Δήμου, στο μέρος που ο Μούφας επέμενε, κόσμος μαζεύτηκε μόνο στην πρώτη φωτιά δείχνοντας ότι κάτι σωστό το εκτιμά. Βέβαια η οργάνωση υπολειπόταν των προηγούμενων ετών. Η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων δεν ξέρω γιατί καταργήθηκε; τα εδέσματα και η παρουσία τους έδιναν μια ξεχωριστή νότα στο έθιμο και βοηθούσε στην διαμόρφωση κοινής δημοτικής συνείδησης. Η φωτιά χρειαζόταν να είναι πιο εντυπωσιακή. Χρειαζόταν περισσότερα ξύλα για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο και για να μπορεί ο Αποστόλης να κοκορεύεται και να κορδώνεται ακόμη περισσότερο. Και μην ακούσω δικαιολογίες τύπου "πρώτη χρονιά 'ηταν" . Από δέκα χρόνια ο καθένας έχουν κάνει δήμαρχος και αντιδήμαρχοι το μουφέικο. Μια φωτιά θα μπορούσαν να μάθουν ν' ανάβουν κι εκτός δημοτικού συμβουλίου. Άντε και του χρόνου χωρίς μιζέρια, με υγεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσενα ποιος σε ρωτησε αν θελουμε εμεις που μεγαλωσαμε με αυτο το εθιμο να καταντησει ως ενα κακογουστο πανηγυρι για να χαιρεται ο καθε πικραμενος συλλογος του Δημου Αμυνταιου;;;Τα εθιμα και οι παραδοσεις ειναι για να τηρουνται αυθεντικα και οσο πιο κοντα στη φυση τους και οχι οπως τα φανταζεται ο εκαστοτε δημαρχος ειτε τα γνωριζει εδω και εικοσι χρονια(βλ.μουφας) ειτε τα συνανταει για πρωτη φορα στη ζωη του(βλ.Ιωσηφιδης το 2011).Αντε γεια!

      Διαγραφή
  2. ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ - ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΘΕΟΔΩΡΟΥ. ΤΟΥΣ ΑΜΥΝΤΑΙΩΤΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΣΑΜΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ρε..αρχοντα 11.59 που εχασες την γκλαμουρια..της θητειας του Μακαρου και κλαψουριζεις σαν πεινασμενο σκυλακι....Κανε κουραγιο οπου ναναι..τελειωνει η πενταετια Θεοδωριδη..ΑΘΡ.

      Διαγραφή
  3. ΚΛΑΙΤΕ ΤΑ ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΥ ΕΚΑΜΝΕ ΜΝΥΜΟΣΥΝΟ ΜΕ ..ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε βλαχαρες οΜακης εφερε αερα Μαρουσιωτικο στο μιζερο Αμυνταιο,, Αλλα εσεις εκει στο,,αρχαιο Σοροβιτσεβο...Βλαχαρες ε βλαχαρες..Με τα μυαλα που κουβαλατε θα μας σιχαθει και θα φυγει καμμια ωρα...Θεος φυλαξοι....Μεχρι τον ΦΟΥΧΤΕΛ εφερε...Τι αλλο θελατε ρε κακομοιρηδες..Τη lady GAGA ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΥΣΙΚΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟ ΤΗΣ "ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ".
    ΟΥΤΕ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΕΒΡΑΖΕ ΚΟΜΠΟΣΤΑ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΦΥΛΑΑΔΙΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝ..
    ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αξιολογοτατη η παρουσια στα δρωμενα του τοπου της Στεγης Γραμματων και τεχνων με μια ενδιαφερουσα εκθεση φωτογραφιας και συμμετοχη στις φωτιες του Αμυνταιου. Πως και δεν το πηρατε χαμπαρι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.