Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το νερό στην περιοχή μας και η διαχείριση του

Η περιοχή μας μεταφορικά και κυριολεκτικά «κατακλύζεται» από αυτό το ευλογημένο αγαθό,το νερό. Για τον λόγο αυτό ο ρόλος του στο σύνολο των δραστηριοτήτων της περιοχής είναι σημαντικός και η ορθή διαχείριση του είναι θέμα που χρήζει επιστημονικής προσέγγισης.

Στα πλαίσια λοιπών αυτού του σκεπτικού η ΕΕ με την οδηγία-πλαίσιο 2000/60/ΕΚ υποχρέωσε τα μέλη της να καταρτίσουν σχεδία διαχείρισης υδάτων μέχρι το 2009 και έδωσε δυνατότητα αναθεώρησης τους σε βάθος εξαετίας. Η οδηγία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με τον νόμο ν.3199/2003 και για την περιφέρεια μας το πρώτο σχέδιο διαχείρισης εγκρίθηκε στης αρχές 2014 αντί του 2009 και τώρα μπορεί να αναθεωρηθεί το 2015. Παρά την όποια καθυστέρηση για πρώτη φορά έχουμε ένα σχέδιο για την διαχείριση του υδάτινου πλούτου μας και κατ’ επέκταση των λιμνών μας και την δυνατότητα να το αναθεωρήσουμε μέσα στο έτος που διανύουμε. Οι όποιες λοιπόν ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα τον επιστημονικά τεκμηριωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τα εθνικά και ευρωπαϊκά  πλαίσια διαχείρισης υδάτων.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν ως έκθεση ιδεών αλλά ας δούμε τι έγινε όταν υποχώρησαν τα νερά της λίμνης Βεγορίτιδας και αντί ενός μακροπρόθεσμου επιστημονικού σχεδιασμού κυριάρχησε η μικροπολιτική.
Το 1996 δυο χωριά ο Αγ. Παντελεήμονας και η Βεγόρα ήρθαν σε σύγκρουση για τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις λόγω της πτώσης της στάθμης της λίμνης, γιατί κάποιοι προτίμησαν να χαϊδέψουν αυτιά και να μοιράσουν τις όπως αποδείχτηκε προσωρινά «αποκαλυφθείσες εκτάσεις».
Στις «αποκαλυφθείσες εκτάσεις»είτε αυτές μοιράστηκαν στις τότε κοινότητες  (Περίπτωση ΤΚ Αγίου Παντελεήμονα και ΤΚ Βεγόρας) είτε όχι,συνάνθρωποί μας επένδυσαν τα χρήματα τους και τον ιδρώτα τους. Οι επενδύσεις αυτές όμως έγιναν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν αφού επρόκειτο για εκτάσεις του δημοσίου. Παρόλα αυτά οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους έκλειναν το μάτι,υποσχόμενες  ότι στο τέλος κάτι θα γίνει και οι επενδύσεις με την γη θα γίνουν και πραγματικά δικές τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα, που η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει, για το ελληνικό κράτος οι επενδύσεις τους δεν υπάρχουν, αφού ποτέ δεν έγινε καμία σοβαρή διανομή.
Σε τοπικό επίπεδο η μικροπολιτική αυτή διαχείριση συνεχίζεται με υποσχέσεις ότι θα αδειάσουμε την λίμνη μέσα από την σήραγγα του Άγρα και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις αυτό ονομάστηκε δοκιμή λειτουργίας της υποδομής. Κανένας όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να το υλοποιήσει το εγχείρημα, αφού εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητά του.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, αντί να προστρέξουμε στην επιστήμη και στην επικείμενη νομοθεσία για να δούμε τι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και τι όχι, αφειδώς μοιράστηκαν υποσχέσεις και έγινε απόπειρα  να δοθεί «πολιτική»  λύση σε ένα φυσικό φαινόμενο, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά τον κόσμο.
Η Διαχείριση των υδάτων είναι σημαντική για την αειφορία μιας κοινωνίας και δεν μπορεί να βασίζεται σε βεβιασμένες αποφάσεις και με μόνο γνώμονα το πολιτικό κόστος. Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρέπει να δούμε με χαιρεκακία τις καταστροφές που έπαθαν οι καλλιεργητές, οι οποίοι βασιζόμενοι σε πολιτικές υποσχέσεις, εξαπατήθηκαν και επένδυσαν σε γη που στην πράξη ακόμα ανήκει στην λίμνη.
Με την ευκαιρία του επανασχεδιασμού του πλάνου διαχείρισης υδάτων το 2015,  σε συνεργασία με τις διευθύνσεις υδάτων των Περιφερειών αλλά και την Ειδική Γραμματεία υδάτων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να λάβουμε τα νέα δεδομένα και να σχεδιάσουμε την διαχείριση υδάτων για τα επόμενα 6 χρόνια  με βάση την επιστημονική γνώση και σε συνεργασία με τους επιστήμονες των υπηρεσιών αυτών.-

Κωνσταντίνος Σέλτσας
Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας
ΣΥΡΙΖΑ

15 σχόλια:

  1. Επιτελους ακουμε πολιτικη που δεν χαιδευει αφτια ..αθωων ψηφοφορων..Πολιτικη που ειδαμε τελικα που μας οδηγησε..Το θεμα ειναι αν εχουμε βαλει μυαλο η συνεχιζουμε τον ιδιο σκοπο..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΙ ΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΓΙΑΤΙ ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tσιφλικαδες ενωμενοι ποτέ ηττημένοι.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπερδευτικες...κανεις πως δεν καταλαβαινεις..Μονο που τωρα οι ...Κοντοι κι Χατζηγακηδες..ειναι στο παγκο και δεν κανουν παιχνιδι..

      Διαγραφή
  3. H λιμνη δεν ειναι μπανιερα των τσιφλικαδων, να την αδειαζουν οποτε θελουν αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν την αδειάσουν θα ζητάνε νερό για να ποτίσουν!!

      Διαγραφή
  4. Σελτσας και Σηφακης με το ΣΥΡΙΖΑ μπροστα δειχνουν ενα νεο δρομο για το νερο και τη διαχειρηση του περα απ τα συνηθισμενα ενος χρονου-παλαιοκομματισμου που μας οδηγησε στα γνωστα αδιεξοδα που βιωνουμε.Ειναι δυσκολος δρομος αλλα αληθινος.Ειναι δρομος Ευρωπαικος κι οχι τριτοκοσμικος..Κι ασ τον στρωναν δεκαδες χρονια οι ΠασοκοΝεοδημοκρατες που ομνυουν..υποκριτικα στην Ευρωπη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδη η ΔΕΗ παρανομουσε 30 ετη οταν τραβουσε νερο απο τη λιμνη για τη λιμνη του Αγρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 2000 άλλαξαν τα πράγματα βάση οδηγίας Ευρωπαϊκής. Αυτό λέει. Η ΔΕΗ ήταν κάπως πιο παλιά αλλά μάλλον σε κάποια πράγματα έχουμε επιλεκτική μνήμη .

      Διαγραφή
    2. H ΔΕΗ ήταν κρατικη και παρανομη. μονον στον Άγ. Παντελεήμονα
      γινοντουσαν σπασμωδικές ενέργειες τις οποιες φρόντιζε να πνιξει άμεσος ο δικομματισμος.
      Tα αλλα τα χωρια Γύρω από τις ακτές της λίμνης "Αγρόν αγόραζαν"

      Διαγραφή
    3. Δηλαδη επειδή η ΔΕΗ παρανομουσε 30 ετη, πρεπει και οι τσιφλικαδες να μπορουν να αδειαζουν την λιμνη.
      "Eχουμε σαλταρει τελειως".
      kαι οι πομονες ειναι παρανομες, για όσο για τα φυτοφάρµακα.....

      Διαγραφή
    4. ......Δεν αγοραζαν αγρο,...αρπαζαν η τους χαριζαν πολιτικαντηδες...ξενο αγρο...

      Διαγραφή
    5. Η κρατικη ΔΕΗ που αντλουσε νερο απο μια δεξαμενη-λιμνη και το κρατος που εφτιαχνε υπονομους σε χωρια και τα εριχνε σε πεντακαθαρα ποταμια και λιμνες..δεν ειχαν περισοτερο..μυαλο απ τους αρπαγες-καλιεργητες των εδαφων της λιμνης....Μιλαμε για την Ελλαδα και τους Ελληνες ...Η ταλε-κουαλε...Α.Θ.Ρ.

      Διαγραφή
  6. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΜΟΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ Δ.ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΥΛΗΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΑΘΩΕΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε 40 χρονια υποτιθεμενης ..αναπτυξης...καταστρεψαμε φυσικο πλουτο ασυληπτης αξιας..Η γενια μας πρεπει να δικαστει για εσχατη προδοσια απο ενα δικαστηριο νεων και παιδιων που δεν γνωρισαν λιμνες και ποταμια πεντακαθαρα...Βατραχοι νεροχελωνες νεροφιδα ψαρια πουλια εξοντωθηκαν -φαρμακωμενα απ τα χιλιαδες δηλητηρια που εφερε ο ..πολιτισμος κι αναπτυξη της γκλαμουριας της κονομας τηςβιτρινας..Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.