Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Και φέτος τήρησαν το έθιμο του ανάματος των φωτιών (Τσιριβάρβαρα) οι Αμυνταιώτες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Και φέτος τίμησαν με την παρουσία τους οι Αμυνταιώτες, αλλά και  ξένοι επισκέπτες,  τις εκδηλώσεις "Τσιριβάρβαρα 2015" που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Αμύνταιο.
Στην κεντρική φωτιά του δήμου, στο Δημόσιο Κτήμα, οι σύλλογοι του Αμυνταίου πρόσφεραν μεζέδες, γλυκά, κρασί  κλπ. "εισάγοντας" τους επισκέπτες στο κλίμα της βραδιάς.
Οι φωτιές άναψαν στις 09:00μ.μ. ενώ η φωτιά  στη συμβολή των οδών 5ης Μεραρχίας και Μεταξά τα μεσάνυχτα.
 Κάθε γειτονιά είχε τη δική της φωτιά  και οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για μεζέδες και  κρασί. Ο καλός  καιρός επέτρεψε σε πολλούς να το ξενυχτήσουν.
Ανάλογες φωτιές άναψαν τη χθεσινή νύχτα και σε Φιλώτα, Λεβαία και Βεγόρα.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την χθεσινή βραδιά.-

Λίγα λόγια για τα Τσιριβάρβαρα
Τα τσιριβάρβαρα είναι το μοναδικό πανελλαδικά έθιμο και  έχει, σύμφωνα με κάποιους μελετητές, ρωμαϊκές καταβολές. Η χριστιανική εκδοχή συνδέει το άναμμα της φωτιάς τη νύχτα της 3προς 4 Δεκεμβρίου με την Αγία Βαρβάρα, η οποία σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Η προετοιμασία ξεκινάει μέρες πριν από τις παρέες της κάθε γειτονιάς, που μαζεύουν ξύλα ώστε η φωτιά που θα ανάψουν να είναι η ψηλότερη, ενώ τα μέλη της παρέας πηδούν πάνω από τη φωτιά. Μετά ακολουθεί με τη συνοδεία των χάλκινων της περιοχής λαϊκό γλέντι μέχρι το ξημέρωμα γύρω από τις φωτιές. Η θεσμοθετημένη οργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων έχει τα τελευταία χρόνια λάβει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς της περιοχής (Δήμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι) και με συντονισμένο τρόπο υποστηρίζουν τόσο την προβολή των εκδηλώσεων, όσο και την υποδοχή των επισκεπτών. Ενδεικτικό της νέας αυτής πνοής είναι η συγκέντρωση των μελών όλων των φορέων σε μία κεντρική φωτιά στο παλαιότερο κομμάτι της πόλης, όπου το γλέντι πλέον γίνεται κοινό.


Πηγή:amyntaio.gr

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.