Ηλεκτρονική εφημερίδα με νέα της περιοχής Αμυνταίου – Φλώρινας και όχι μόνο… από το 2008

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η μαγευτική Φλώρινα!

Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
http://www.eleftherostypos.gr/apopseis/144650-i-mageytiki-florina/

Στο πέρασμα του φθινοπώρου, ένας ακριτικός νομός ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί το χειμώνα. Ήδη τις προηγούμενες
ημέρες το άσπρο πέπλο των νιφάδων χιονιού έκανε την εμφάνιση του στα ορεινά χωριά του νομού. Οι κάτοικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να προετοιμαστούν για τις κρύες δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν. Τα χαμόγελα δεν λείπουν από κανέναν παρά τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Εν τω μεταξύ, τουρίστες όλων των ηλικιών, απ όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μόνο, ετοιμάζονται να γευτούν τις παραδοσιακές πίτες στο Νυμφαίο, τους βραβευμένους μεζέδες και τις εκπληκτικές γνωστές ετικέτες κρασιών στην περιοχή του Αμυνταίου. Να απολαύσουν τα όμορφα τοπία των τεσσάρων λιμνών, απολαμβάνοντας την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής.
Ανεβαίνοντας υψομετρικά προς την περιοχή της Φλώρινας, οι μυρωδιές των καζανιών και των τζακιών επικρατούν έναντι άλλων. Κάθε καζανιά και μια παραδοσιακή γιορτή. Άνθρωποι ξεχνάνε τα προβλήματα της καθημερινότητας, χορεύουν και τραγουδούν, ετοιμάζοντας το τσίπουρο της χρονιάς. Μαζί με τα «στέφυλα», η καλή διάθεση είναι απαραίτητη.
Συνεχίζοντας προς τη Φλώρινα, θα δεις μικρούς και μεγάλους να στοιχίζουν ξύλα διάφορων μεγεθών το ένα πάνω στο άλλο. Στις 23 Δεκεμβρίου είναι σπουδαία ημέρα για την Φλώρινα. Η προετοιμασία μηνών θα παραδοθεί στις φλόγες και μέσα σε λίγες ώρες θα γίνει στάχτη, ζεσταίνοντας έτσι την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι «Φωτιές» είναι το μεγάλο γεγονός κάθε χρονιάς. Γειτονιές θα ανταγωνιστούν για την καλύτερη και μεγαλύτερη «Φωτιά». Γύρω από αυτή, το γλέντι θα έχει στηθεί ήδη από νωρίς, με κρασί και τοπικές λιχουδιές.
Κάνοντας μια βόλτα στο ποτάμι της Φλώρινας, στο «Σακουλέβα» θα νιώσεις την αύρα των μεγάλων καλλιτεχνών της Φλώρινας. Αρχοντικά στις όχθες κατά μήκος του ποταμού θα γυρίσουν πίσω το χρόνο, έστω και για λίγο. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες πολλές.
Ακόμα πιο ψηλά, στην Πρέσπα το χιόνι έχει κάνει την εμφάνισή του. Οι κτηνοτρόφοι έχουν οργανώσει τις μονάδες τους για το δύσκολο χειμώνα. Οι φασολοπαραγωγοί έχουν συγκομίσει την παραγωγή τους και προσπαθούν να προωθήσουν το αποτέλεσμα των κόπων της χρονιάς στην αγορά. Τα διάσημα πλέον «Φασόλια Πρεσπών», μπορείς να τα βρεις σε όλη την Ελλάδα.
Λίγο παραπέρα, οι ταβέρνες στις όχθες της λίμνης ετοιμάζουν τους μεζέδες και την παραδοσιακή πέστροφα. Τουρίστες βαδίζουν στη γέφυρα που ενώνει τη στεριά με το γνωστό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Το τοπίο είναι μαγευτικό.
Στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, όλα είναι έτοιμα. Περιμένοντας την κατάλληλη ποσότητα χιονιού, μπορείς να πιεις τον καφέ σου σε υψόμετρο 1650 μέτρων. Σε μόλις 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου σπορ, στις πίστες Ολυμπιακών προδιαγραφών, ημέρα και βράδυ. Στη συνέχεια οι κάτοικοι του Πισοδερίου θα σε υποδεχτούν στους παραδοσιακούς ξενώνες. Το τζάκι, το κρασί και τα παραδοσιακά φαγητά, θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για ξεκούραση και χαλάρωση.
Η Φλώρινα βάζει τα χειμωνιάτικά της. Ευκαιρία να τη δοκιμάσεις!

Ιωαννίδης Δημήτρης
MSc Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των αποστολέων τους.
Β. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι κόσμια, ώστε να συνεισφέρουν στο διάλογο.
Γ. Δεν δημοσιεύονται σχόλια:
1.-Υβριστικoύ χαρακτήρα
2.- Γραμμένα με greeklish
3.- Με προσωπικό περιεχόμενο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.